Zeefdruk

Zeefdruk is een vrij eenvoudige en veel toegepaste druktechniek om allerlei verschillende materialen, waaronder textiel, te bedrukken. De kosten voor het opmaken van clichés en het instellen van de zeefdrukcarrousel zijn aanzienlijk. Maar doordat zeefdruk voornamelijk wordt toegepast op grotere oplages, wordt deze kost verspreid over de verschillende kledingstukken.  Zeefdruk is dus zeer geschikt voor grote oplagen!

Voor elke kleur uit uw ontwerp wordt een aluminium zeefdrukraam gemaakt. Heeft uw ontwerp drie kleuren, dan worden dat drie zeefdrukramen.

Op elk zeefdrukraam wordt een UV-gevoelige vloeistof aangebracht. Op die vloeistof wordt een donkere film in de vorm van uw ontwerpkleur aangebracht. Door de vloeistof rond de film te belichten met UV-stralen, wordt deze hard. De vloeistof, bedekt door de film, blijft zacht. Die kan dan gemakkelijk worden weggespoeld. Zo krijgt uw ontwerp stilaan vorm.

Vervolgens worden de ramen aan de zeefdrukmachine bevestigd.  De inkt wordt door een rakel door de doorlatende plekken van de film geduwd. Zo komen de juiste verfkleuren, conform uw logo, op de textiel te recht. Na het drukken van een kleur wordt de verf gedroogd, om de inkt te fixeren en wasvastheid te verzekeren, waarna de volgende kleur kan worden aangebracht.

Voordelen

  • Ideaal voor grote oplages
  • Lage kostprijs
  • Gedetailleerde tekeningen mogelijk

Nadelen

  • Personaliseren is niet mogelijk
  • Duur voor kleine oplages
  • Foto’s of verlopen niet mogelijk